Van en Voor 50plus

www.van50plusvoor50plus.nl

is een landelijke welzijnsorganisatie met meer dan 70 samenwerkingen. Van notaris tot advocaat, bewindvoerders, assurantiekantoren, diverse therapeuten en zorgmiddelen. Ook kunt u een klus of verhuisbedrijf bij u in de buurt vinden. Vanaf maart 2020 is Siska Caneel ook een samenwerking met VAN 50 PLUS VOOR 50 PLUS aangegaan.

 

Zie hieronder de tekst van Siska Caneel Uitvaartverzorging 

zoals voorlopig te lezen op de site      VAN 50 PLUS VOOR 50 PLUS                      

 

Mijn naam is Siska Caneel. Door (helaas) veel ervaring met de dood en het overlijden van innig geliefde personen voel ik me al jaren erg betrokken bij alles wat met de dood en het overlijden te maken heeft. Al sinds 2005 verzorg ik met veel liefde voor mijn vak en grote betrokkenheid met de families waarvoor ik mocht werken, veel verschillende uitvaarten. Verschillend, ja het is immers nooit hetzelfde.  Mijn ervaringen schrijf ik op en deze worden soms gepubliceerd. Zie  ook  “blauwe regen ‘ op onze website.

Sinds Januari 2020 heb ik mijn opleiding tot ‘Levenseinde doula” afgerond. Dat betekend dat ik ingehuurd kan worden om een overledene en de nabestaanden de laatste weken en dagen bij te staan en te ontlasten. Hierover verschijnt binnenkort meer tekst op onze website.

Informatie over wat we voor u kunnen betekenen vindt u hieronder onder de volgende kopjes:

Tijd en aandacht                    Hulp bij het regelen van een uitvaart

Kosten                                    Verzekeringen (of niet)

Wat kunnen wij doen             Zorg voor nabestaanden

Kinderen                                Draaiboek de Piramide            Contactgegevens

 

Tijd en aandacht

Wij zullen desgevraagd de praktische en zakelijke organisatie van u over nemen en  proberen u alle zorg uit handen te nemen. Wij zorgen ervoor dat in de tijd tussen overlijden en uitvaart alles zo goed mogelijk wordt geregeld. In de uitvaartdienst moeten de nabestaanden de gestorven dierbare zo goed mogelijk kunnen herkennen. De uitvaart sluit het leven van de overledene af. Voor de nabestaanden is de uitvaart het begin van het verwerken.

In deze moeilijke dagen is het fijn wanneer een professioneel iemand u advies, troost en hulp kan bieden. Siska Caneel Uitvaartverzorging heeft tijd en aandacht voor u en een open oor voor uw wensen (en voor die van de overledene). Respectvol en op de achtergrond organiseren wij de praktische zaken voor de nabestaanden.

Hulp bij het organiseren van uitvaart

Nadat een arts het overlijden heeft bevestigd kunnen wij meteen gebeld worden om een afspraak te maken. In overleg met u neemt Siska Caneel Uitvaartverzorging de beslissingen die nodig zijn. Bijvoorbeeld:

  • Wordt de overledene opgebaard en waar dan?
  • Komt de overledene te liggen in een kist of in een lijkwade? Welke materialen?
  • Wordt het een begrafenis of een crematie?
  • Moet er een mogelijkheid zijn voor persoonlijk afscheid?
  • Wilt u een afscheidsdienst, al dan niet in een kerk?
  • Voor wel soort en kleur vervoer kiest u?
  • Worden foto’s getoond, en/of andere dierbare herinneringen aan de overledene?
  • Welke muziek wordt ten gehore gebracht, en komen er bloemen op of bij de kist?
  • Wie krijgen een rouwkaart, en moet er een advertentie komen?

Het maakt niet uit of en waar u verzekerd bent, wij werken voor alle verzekeringen.

Wat kost een uitvaart?                                                       

De kosten van een uitvaart bestaan o.a. uit de basiskosten van € 2650,00 (2020)

Hierin zijn inbegrepen: de organisatie en begeleiding van de gehele uitvaart, personeel, de aangifte van overlijden bij de gemeente,  een uitvaartkist of opbaarplank (tot 500 Euro) , persoonlijke verzorging en kleden van de overledene, het opbaren thuis, of  het overbrengen naar een uitvaartcentrum. Een losbladig condoleance boek met bewaardoos, en op de dag van de uitvaart zorgen we voor statievervoer. (de rouwauto) Tevens zijn wij u zo nodig behulpzaam bij het opstellen van de rouwbrief/kaart. Daarnaast zijn er optioneel nog kosten  voor de huur van het uitvaartcentrum, eventueel met 24 uurs kamer, de rouwbrieven/kaarten, de portokosten, advertenties. Vervolgens nog de condoleance, de consumpties, de bloemen, kaarsen, herinneringskaartjes, enz. enz.

De kosten van het begraven of cremeren staan  op de website van het crematorium of de begraafplaats welke u kiest. Wanneer u dragers m/v nodig heeft kunnen wij deze inhuren. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het gebruik van een kerk en de diensten die daar worden geleverd. Voorgangers vragen soms ook een bedrag voor hun diensten. Daarnaast zijn er nog ritueelbegeleiders die ingehuurd kunnen worden voor een extra bijzonder afscheid of viering.

Wat de uitvaart u echt gaat kosten, hangt vooral af uw keuzes. Kiest u voor een traditionele plechtigheid met koffie, thee en broodjes? Een plak cake of koek? Of wordt het een uitvaartfeest met luxe lekkernijen, warme hapjes en een drankje? Op de website van de meeste crematoria kunt u de kosten van de catering bekijken. Misschien wilt u live muziek? Alles is mogelijk, maar er hangt  een prijskaartje aan. Tijdens een  vrijblijvend gesprek met mij kunt u uw wensen kenbaar maken, de mogelijkheden bekijken en beslissen wat binnen uw financiële mogelijkheden past. Er kan vaak meer dan u denkt.

Als u meer zou willen weten, kunt u Siska Caneel Uitvaartverzorging tijdens  een vrijblijvend kennismakingsgesprek vragen om een begroting te maken. Dat kost u niets.

Verzekeringen: Ook als u ergens anders bent verzekert, kunt u gebruik maken van de diensten van Siska Caneel Uitvaartverzorging. Wij melden dan het overlijden en maken met u afspraken over de verzilvering van het verzekerde bedrag.

Wat wij doen

Nadat een arts de dood heeft geconstateerd en het lichaam is vrijgegeven, kunt u een uitvaartondernemer naar eigen keuze bellen. Veel mensen denken dat de verzekeraar ook de uitvaart moet organiseren. Dat is niet het geval. De uitvaartverzorger en de verzekeraar staan los van elkaar. U kunt kiezen voor een kleine, vrouwelijke onderneming met meer tijd en persoonlijke aandacht. Voor een vast aanspreekpunt. Als u voor Siska Caneel Uitvaartverzorging kiest, stellen wij uw verzekeraar van het overlijden op de hoogte. Zodra u contact opneemt met ons om de uitvaart te regelen, komen wij naar u toe. Wij nemen de zorg voor de uitvaart van u over. In overleg met de nabestaanden, en zo mogelijk met gebruik van het door de overledene ingevulde persoonlijke draaiboek, de Piramide zorgen wij dat alles geregeld wordt. Wij zullen er alles aan doen om de begrafenis of crematie geheel naar wens in te vullen. Het afscheid is het begin van het verwerken. Ons doel is dat u als nabestaande daarna verder kunt.

Wat u zelf kunt doen

Natuurlijk kunt en mag u ook veel dingen zelf doen. Voor sommigen is dat een uitstekende manier om het verlies te verwerken. U kunt zelf een kist timmeren, de verzorging (het afleggen) van de overledene doen, thuis opbaren, de rouwbrieven maken, aangifte van overlijden bij de gemeente doen en nog veel meer. Bedenk dan wel dat er een aantal regels zijn waaraan u zich moet houden. Siska Caneel wil u graag adviseren, vraag gerust wat u wilt weten.

Om in een ontspannen sfeer en vertrouwd gezelschap een gesprek aan te gaan over de dood en uitvaarten hebben wij het UitvaartWensenSpel ter beschikking. Waar men moeilijk in gesprek met elkaar kan komen over dit soms taboe onderwerp helpt het spel met vragen, antwoorden en tips.

   Het UitvaartWensenSpel

Zorg voor de nabestaanden

Wanneer de uitvaart achter de rug is en de aandacht van de mensen om de nabestaanden heen wat afneemt komt er misschien wat rust en tijd voor andere zaken. Maar er moet nog heel wat geregeld worden. Van Siska Caneel Uitvaartverzorging heeft u wellicht daarvoor een papieren handleiding gekregen, maar wat kan het lastig zijn. Het kan zijn dat u nog veel te verdrietig bent om al die zaken op een rij te krijgen. Instanties zijn vaak log en soms weinig begripvol. Wie zou u daarbij kunnen helpen? Soms is hulp vragen ook erg moeilijk. Bij Siska Caneel Uitvaartverzorging begrijpen wij dat heel goed. Daarom hebben wij ons aangesloten bij een Closure, een bedrijf dat alle administratieve zorgen van u overneemt. Lidmaatschappen en abonnementen opzegt,  te naam stellingen voor banken en verzekeringen  regelt, U hoeft alleen maar een lijst af te vinken  en uiteraard doen wij niets zonder uw toestemming. Na de uitvaart laten wij hiervoor informatie bij u achter.

U kunt bij Siska Caneel Uitvaartverzorging geen uitvaartverzekering afsluiten.

Veel mensen hebben in het verleden een verzekering afgesloten. Deze zal na de uitvaart (een deel van de ) de gemaakte kosten aan u vergoeden. Ook wanneer u de uitvaart door ons laat doen. Siska Caneel Uitvaartverzorging heeft daar aanvraagformulieren voor. Bij twijfel (of als u wilt weten wat de verzekering precies vergoed) kunt u contact (laten) opnemen met uw verzekeraar en dit vragen. U kunt zelf de rekeningen van de uitvaart doorsturen naar uw verzekering, wij kunnen dat ook voor doen.

Mocht u toch een uitvaartverzekering willen afsluiten kies dan voor een “kapitaalverzekering”en niet voor de “naturaverzekering”. Bij de laatste is het moeilijker om geld terug te krijgen. De verzekering zal dan andere kosten berekenen. Als u een bestaande verzekering zou willen bijverzekeren raden wij u aan een depositorekening bij uw bank te openen. Wanneer u nu alvast wilt sparen voor uw begrafenis of crematie, raden wij u ook aan om dat te doen via een deposito of spaarrekening bij uw eigen bank. U stort ineens of in perioden een bedrag. Dat blijft gereserveerd voor uw latere uitvaart. U krijgt later het gespaarde bedrag uitgekeerd zonder extra kosten. Over een depositorekening ontvangt u ook rente.

Het verdriet om en van kinderen 

We willen het niet maar kunnen het niet tegenhouden. Onze kinderen komen steeds vaker met de dood in aanraking. Grootouders overlijden, maar ook ouders, zusjes of broertjes, vrienden.  Het is goed om ze daar op voor te bereiden, met een onschuldige aanleiding bijvoorbeeld een dood huisdier. Ook daarvan kunnen kleine kinderen vreselijk overstuur raken. We willen ze graag helpen maar weten vaak niet hoe.  Dit kan een aanleiding zijn om op een rustig moment samen eens over de dood te praten.

Kinderproject de TranenTas

Voor scholen en ouders kan het een reden zijn om onze TranenTas te huren.
Een tas met (voor) leesboekjes, kusjesdoosjes, lichtjes, knuffels , knuffelsteentjes tips , kleurplaten en meer. Voor de begeleiders is een reader aanwezig met tips voor de (groeps) gesprekken, met kleine kinderen en tieners en ouders. Er zijn verklarende woordenlijsten en woorden worden visueel gemaakt. Wat is een rouwauto? Hoe ziet een kist eruit? Past oma daar wel in?  Een handzame tas met oneindig veel mogelijkheden.

Voor thuis hebben wij ook een TranenTasje. Deze wordt in overleg met de ouders/verzorgers gevuld met het materiaal waar behoefte aan is. Er zijn boeken en boekjes voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. Een kaarsenhouder om zelf te maken, een knuffeltje en een herinneringsboekje om van alles in op te schrijven. Met begeleidend boekje voor de ouders/verzorgers

Zie hiervoor ook onze website: Kinderen-en-uitvaart.nl

 

Piramide, het persoonlijke en aanpasbare draaiboek

Soms wanneer we terugkomen van een uitvaart bedenken we dat dit een erg mooi afscheid was, of juist helemaal niet, en denken we even na over hoe wij het ons zouden wensen. Een begrafenis of een crematie? Met die muziek, en die sprekers en andere bloemen. En ja, die betrokkenheid van de (klein-)kinderen. Of nee, niet dat overdreven gedoe. U wilt alles juist heel sober. Wie moeten een overlijdensbericht krijgen? Zoveel en meer vragen zijn er straks voor de nabestaanden. Als er niets op papier staat, zullen zij die beslissingen moeten nemen. Misschien heeft u niet veel wensen, en laat u de beslissingen liever aan uw nabestaanden over. Dat is prima, maar geef ze dan tenminste een handvat.

Te vaak nog komen wij na een overlijden in een gezin waarvan niemand de wensen van de overledene kent. Hardop vragen de nabestaanden zich af of er een crematie of een begrafenis geregeld moet worden. En dan moeten er moeilijke en soms pijnlijke keuzes worden gemaakt.

Om niet overal zelf aan te hoeven denken, en om niet alles zelf te moeten verzinnen, hebben veel uitvaartondernemers draaiboeken ontwikkeld. Bij Siska Caneel Uitvaartverzorging kunt u al uw persoonlijke en speciale wensen voor uw toekomstige uitvaart opschrijven in de zogenaamde Piramide. Het is prettig voor de nabestaanden wanneer uw wensen bekend zijn.

De Piramide is een veilige en vertrouwde plek, voor u persoonlijk. Ook al duurt het nog jaren voor u gaat overlijden. U schrijft uw ideeën op in uw persoonlijke draaiboek en kunt ze bijstellen, zo veel en zo vaak als u maar wilt. Want in de loop van de tijd kan uw smaak veranderen, uw muziekkeuze, en kunnen uw opvattingen over begraven en cremeren wijzigen. De Piramide hoeft ook niet ineens en volledig ingevuld te worden. Hij is en blijft uw eigendom. Neem er rustig de tijd voor en bespreek uw wensen met familie of vrienden.

Siska Caneel Uitvaartverzorging kan u helpen bij het realiseren van uw ideeën en wensen.

Een Piramide is geen testament. De Piramide heeft geen officiële status. Zie het als een draaiboek voor de mensen die u achterlaat. Zij zullen uw laatste wensen eerbiedigen en uit piëteit in uw gedachten handelen. U kunt bij Siska Caneel Uitvaartverzorging een Piramide bestellen. De Piramide is na ontvangst uw persoonlijke eigendom en verplicht u tot niets.

 

De erfenis van Social Media

Veel mensen zijn actief op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram en/of LinkedIn. Sommigen zijn dagelijks online. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd wat er gebeurt met die sites, pagina’s, foto’s en informatie als mensen overlijden? Wat gebeurt er met úw accounts als u er plotseling niet meer bent? Dat is geen latere zorg, dat kan ons allemaal overkomen.

Is er iemand die uw wachtwoorden kent, staan ze ergens opgeschreven? Kan iemand ervoor zorgen dat uw pagina’s van internet worden verwijderd? Denk niet dat het u niet kan overkomen, maar regel iets. Ook voor dit soort zaken kunt u ons draaiboek gebruiken. In de Piramide kunt u de toegangscodes tot uw accounts noteren, zodat uw nabestaanden uw profiel kunnen aanpassen en laten weten dat u er helaas niet meer bent. Voorkom dat uw vrienden een half jaar na uw overlijden een berichtje krijgen dat u deze week uw verjaardag viert. Dek u ruimschoots van tevoren tegen deze erfenis van de social media in.

Voor vrijblijvende informatie of een afspraak kunt altijd contact met ons opnemen. U bent van harte welkom!

 

U staat er niet allen voor!

Andere culturen

Behalve voor de gebruiken uit de Nederlandse cultuur staat Siska Caneel Uitvaartverzorging ook open voor het regelen van een uitvaart volgens andere gebruiken en culturen. Stel uw vragen tijdens vrijblijvend en informatief gesprek.