Uitvaart met vriendinnen

Dit najaar mocht ik een bijzondere uitvaart begeleiden van een oudere dame die haar wensen al eerder bij me kenbaar had gemaakt. Zo kon ik me met haar vriendinnen goed voorbereiden en alles naar wens laten verlopen. Ruim 10 jaar geleden zocht Hermien contact met me. Ze was alleen gaand en wilde graag dat we samen de mogelijkheden voor haar latere uitvaart zouden doornemen. Zo gebeurde het ook. Alles werd opgeschreven in het uitvaart-draaiboek “De Piramide” en Hermien liet me weten dat het zo goed was en dat ze nu rust had. Een jaar of drie geleden werd ik gebeld dat Hermien was verhuist, en of ik nog eens langs wilde komen voor wat aanpassingen. We hadden een prettig gesprek, ze gaf me tekst voor haar rouwbrief, een foto voor de illustratie. In het voorjaar van 2023 wilde ze me nog eens spreken. Ze vertelde dat ze ongeneeslijk ziek was. Samen liepen we de afspraken door en vulden hier en daar nog iets aan. Ze gaf me de namen van vriendinnen die de uitvaart zouden regelen.

Eind september kwam de melding van overlijden. Samen met de vriendinnen hebben we Hermien in de mooi wade gewikkeld en thuis op haar bed opgebaard. Op haar linkerzij, want ze wilde vooral met haar gezicht naar het raam worden neergelegd. Door het raam zagen we  de prachtige wolkenluchten die over de stad dreven. Zo had ze het gewild. De dingen om haar heen die ze graag bij zich had, bloemen en een kaars op het tafeltje naast haar bed. Vele postkaarten met medeleven en condoleances op de vensterbak. Op de dag van de uitvaart sloten we samen de wade en werd Hermien naar het uitvaartcentrum gebracht. Alle postkaarten werden om haar heen gezet, de bloemen naast en bij haar. In het Uitvaartcentrum Moskowa kwam een klein groepje vriendinnen samen. Ze haalden herinneringen op en zongen zacht een liedje.  Het voelde warm en intiem.

Toen was het tijd om afscheid te nemen. Samen droegen de vrouwen Hermien naar buiten en zwaaiden met gekleurde linten tot ze geheel uit beeld was verdwenen. Een week later organiseerden ze op verzoek van Hermien een open afscheidsbijeenkomst. Velen kwamen daar naar toe, er was muziek, er werd gesproken en gezongen. Men voelde zich zeer met elkaar verbonden. En dat was precies wat Hermien had gewild. Mensen met elkaar verbinden.

Comments are closed.