De erfenis van social media

Veel mensen zijn actief op Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn. Sommigen zijn vrijwel de hele dag online. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd wat er gebeurt met die sites, pagina’s en bestanden als mensen overlijden? Wat gebeurt er met úw accounts als u er plotseling niet meer bent? Dat is geen latere zorg, dat kan ons allemaal overkomen.

Is er iemand die uw wachtwoorden kent, staan ze ergens opgeschreven? Kan iemand ervoor zorgen dat uw pagina’s van internet worden verwijderd? Denk niet dat het u niet kan overkomen, maar regel iets. Ook voor dit soort zaken kunt u ons draaiboek gebruiken. In de Piramide kunt u de toegangscodes tot uw accounts noteren, zodat uw nabestaanden uw profiel kunnen aanpassen en laten weten dat u er helaas niet meer bent. Voorkom dat uw vrienden een half jaar na uw overlijden een berichtje krijgen dat u deze week uw verjaardag viert. Dek u ruimschoots van tevoren tegen deze erfenis van de social media in.

Digizeker, wat heeft u allemaal op internet?

Digizeker is een digitale kluis die de notaris van Dröge & De Waij notariaat / estate planning te Arnhem voor u aanmaakt. In deze digitale kluis kunt u de inloggegevens van al uw accounts, en belangrijke documenten veilig opslaan. U heeft zelf altijd toegang tot dit dossier. U kunt op ieder gewenst moment inloggegevens van nieuwe accounts toevoegen, en wachtwoorden terugzoeken. Wanneer u wachtwoorden van uw accounts wijzigt, slaat u die gewijzigde wachtwoorden ook in Digizeker op. Op die manier gaan uw inloggegevens gegarandeerd nooit verloren, maar worden ze veilig bewaard en zijn ze altijd voor u bereikbaar. Dat is veel veiliger dan wanneer u die gegevens zelf in uw computer opslaat. Uw computer kan immers crashen, en dan bent u die gegevens kwijt. Dat is bij Digizeker uitgesloten.

Digitale sleutel bij uw notaris

Uw notaris bewaart voor u een tweede digitale sleutel van uw Digizeker account. Hiermee kan hij uw accounts en belangrijke documenten vrijgeven aan uw erfgenamen wanneer u komt te overlijden. Uw erfgenamen hebben daarmee toegang tot uw accounts en kunnen deze opheffen. Daarmee voorkomt u dat uw profielen en gegevens nog jarenlang op internet blijven staan.

Wat kunt u allemaal opslaan?

U bent zelf helemaal vrij om te bepalen wat u opslaat. De gegevens in de kluis zijn van u en niemand anders heeft toegang. Denk bijvoorbeeld aan uw Facebook account, verzekeringspolissen, garantiebewijzen, e-tickets van uw geboekte vakantie, notariële stukken. Tijdens leven kunt u altijd bij deze gegevens. Als u ondernemer bent kunt u ook uw zakelijke accounts opslaan.

Notaris Natascha Dröge

 

 

DDWD (digizeker)  Hoe je het kunt maken.