Levens Einde Doula

Als de dood dichterbij komt

Sinds februari 2020 ben ik een gecertificeerde Levens Einde Doula. Je kunt mij daarvoor inhuren.

Wanneer je mij inhuurt als Levens Einde Doula hoef je beslist geen gebruik te maken van mijn expertise als uitvaartbegeleider. Die keuze daarvoor ligt geheel bij iedereen zelf. Natuurlijk geeft het een inzichten voor het ander, maar het zijn voor mij toch twee verschillende banen. Vraag me gerust om informatie.

Wat is een Levens Einde Doula, en wat kan zij (of hij) voor iemand betekenen in de laatste levensfase.

Schrijver Jeroen Terlingen  beschrijft het in zijn boek “Dood doet leven” als volgt: “een duizendpoot die iemand bijstaat in de laatste levensfase, steun en toeverlaat voor naasten, medische dilemma’s overziet, de weg weet in de bureaucratie, thuis is in zingevingsvragen en weet wat het is om afscheid te nemen en te rouwen”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is sil-turq.jpg

Een Levens EindeDoula is een persoon, geen familie, geen zorg-professional, maar iemand door jouzelf uitgekozen om je bij te staan en te begeleiden in je laatste weken, maanden, dagen of uren. Los van arbeidsovereenkomsten met een organisatie en geen vaste werktijden. De levens Einde Doula heeft geen dubbele agenda, zal er proberen te zijn als je haar nodig hebt. De Levens Einde Doula kan er ook zijn om de familie en mantelzorgers even te ontlasten. De tijden dat ze aanwezig is kunnen in overleg worden afgesproken.

 

Waarom zou je haar inhuren? Wat kan ze voor jou betekenen?

Ze kan rustig naast je komen zitten, stilletjes, of luisteren naar wat je te zeggen hebt. Ze zal bekijken en bespreken wat er Hier en Nu gewenst is. Ze zal in overleg, met ook de naasten, zoeken naar wat misschien nog nodig, mogelijk en passend is.

Samen in stilte bij elkaar zijn, of misschien met een muziekje op de achtergrond kan leiden tot  innerlijke vrede, het loslaten van angsten en een gevoel van veiligheid creëren. Dat brengt rust.

Het kan zijn dat je nog iemand zou willen zien, een brief aan iemand willen schrijven, of persoonlijke gebeurtenissen uitspreken. De Doula kan daarbij praktisch ondersteunen.

Door middel van muziek, een hand of voetmassage, visualisatie, kan spanning, stress en pijn soms enigszins verlicht worden.

Om je prettig te voelen in de ruimte waar je verblijft kan de Doula met je overleggen wat jij om je heen wilt hebben.  Een vaasje met een bloem, of een foto in een lijstje op je nachtkastje staat gezelliger dan een blad vol medicijnen. Een geliefd kunstwerkje in het zicht, en een mooie foto, schilderij, een collage of tekeningen aan de wand waar je gemakkelijk naar kan kijken.

De Doula zal zich niet bezig houden met medische taken, geen administratieve rompslomp of huishoudelijk werk. Wel kan ze er ook voor familieleden zijn, ook zij kunnen hun zorgen en andere gevoelens delen. Soms is dat gemakkelijker met een “vreemde” te bespreken.

Samen terugblikken op het geleefde leven, eventueel losse eindjes aan elkaar knopen, onafgemaakte zaken afronden. Een levensverhaal op (laten) schrijven, een video maken of een geluidsopname als je iemand nog iets wilt zeggen. Ook foto’s zijn waardevol. Foto’s maken, maar ook fotoalbums bekijken.

De Doula kan eventueel een artsenbezoek begeleiden, een schema voor familieleden opstellen, een rooster maken voor wie er bij je komt waken. Misschien is er nog een laatste wens die vervult kan worden? (er zijn instanties die daar mogelijkheden voor bieden)

Er zijn diverse onderwerpen waarover je samen zou kunnen praten. Je uitvaartwensen, het afhandelen van correspondentie, verdelen van kleine spullen, de Doula kan informatie geven en faciliteren. Een levenseinde gesprek kan leiden naar loslaten, herinneringen maken, en deze kunnen eventueel weer gebruikt worden voor de afscheidsceremonie.

Samen bepaal je wanneer en hoe lang de Doula je bezoekt, en zelf geef je aan wat je graag zou willen.

Je Doula zal luisteren, raad geven wanneer daar om gevraagd wordt, maar nooit zelf beslissen. Jij houdt zelf de volledige regie over wat wel en niet  geregeld wordt of gebeuren gaat.

Maak vrijblijvend een afspraak om kennis te maken.