Je kind verliezen en kinderen begeleiden

Zie ook onze website: Kinderen-en-uitvaart.nl

1     Je baby, je kind verliezen

2    Broertjes, zusjes , kinderen begeleiden bij een uitvaart

 

We willen het niet maar kunnen het niet tegenhouden. Onze kinderen komen steeds vaker met de dood in aanraking. Grootouders overlijden, maar ook ouders, zusjes of broertjes, vrienden.  Het is goed om ze daar op voor te bereiden, met een onschuldige aanleiding bijvoorbeeld een dood huisdier. Ook daarvan kunnen kleine kinderen vreselijk overstuur raken. We willen ze graag helpen maar weten vaak niet hoe.  Dit kan een aanleiding zijn  om eens over de dood te praten. Voor scholen en ouders kan het een reden zijn om onze TranenTas te huren.

 

Als je je kind verliest…

Je baby…

 

Het komt aan als een mokerslag. Je baby, het kleine wonder waar je zo lang op hebt gewacht is geboren. Maar dan blijkt niet alles goed te zijn en hoe de artsen ook vechten, de baby redt het niet. De geboortekaartjes worden rouwkaartjes en zelf zijn jullie diep bedroefd. Vlak na een bevalling ben je als moeder ook lichamelijk nog niet in orde. Je kunt last hebben van de borstvoeding, en oh, die lege buik. Zo pas nog je baby erin. Je voelde het bewegen. Je praatte tegen je kindje. Je was een twee-eenheid. En nu opeens is alles weg, leeg….

De mensen om je heen proberen je te troosten en lief voor je te zijn. Maar hoe kunnen ze begrijpen wat jij voelt? Deze pijn is zo intens, sommigen voelen zich geamputeerd. Je wilt al die goedbedoelde woorden misschien helemaal niet horen. Je wilt maar een ding, en dat is je kindje terug hebben. Het verlangen doet pijn.

Je kind…..

Alle hoop is de grond ingeslagen. Je kind, een stuk van je toekomst is je ontnomen. Misschien was je kind al een poosje ziek en heb je met elkaar naar het overlijden toe geleefd. Het kan ook zijn dat je kind plotseling is overleden. Het verdriet is er niet anders of minder om. Bedenk dat je partner net zo verdrietig is als jij. Wees er voor elkaar, steun elkaar. Misschien zijn er broertjes of zusjes die opgevangen moeten worden. Zelf voel je je daartoe misschien niet in staat. Opeens moet er nu van alles gebeuren en geregeld worden. Je moet beslissingen nemen in zaken waar je eerder nooit aan hebt gedacht.

Er moet een uitvaart plaats vinden. Kies je voor een mandje, een kist, of misschien een lijkwade waarin het kindje kan worden begraven of gecremeerd? Muziek, bloemen, ballonnen? Kan er een knuffel mee in de kist? Er zijn veel mogelijkheden om afscheid te nemen van je kind en daar is aandacht en begeleiding bij nodig.

 

Bij het (vooraf) regelen van een uitvaart mogen we de kinderen niet vergeten. Ook zij hebben verdriet en zitten soms met veel vragen. Ze kunnen zich misschien niet goed uiten en willen de verdrietige volwassenen niet tot last zijn. Voor de volwassenen is het vaak een lastig gespreksonderwerp. Wat kun je kinderen uitleggen en hoe doe je dat? Het hangt er in grote mate af of en hoe dit onderwerp bespreekbaar is in uw gezin.

.