Je kind verliezen en kinderen begeleiden

1)     TranenTasje om je kind in rouw te helpen

2)      Als jouw baby of kind is gestorven

3)       Schoolproject TranenTas

4)        Zie ook onze speciale website:  kinderen-en-uitvaart.nl

 

Te huur: een Tranen-Tasje

    

Kinderen en de dood

Bij het (vooraf) regelen van een uitvaart mogen we de kinderen niet vergeten. Ook zij hebben verdriet en zitten soms met veel vragen. Ze kunnen zich misschien niet goed uiten en willen de verdrietige volwassenen niet tot last zijn. Voor de volwassenen is het vaak een lastig gespreksonderwerp. Wat kun je kinderen uitleggen en hoe doe je dat? Het hangt er in grote mate af of en hoe dit onderwerp bespreekbaar is in uw gezin.
Dit is een leuke kindertas met een werkboekje voor kinderen waarin ze zelf kunnen schrijven en tekenen. Daarnaast zitten er een paar boekjes in. Om voor te lezen, samen te lezen of voor grotere kinderen om zelf te lezen. Speciaal uitgezocht voor hun leeftijd en situatie. Waar is oma nu? Heeft opa nog pijn? Wat gebeurt er in een Crematorium? Kunnen de kinderen zelf iets doen bij de afscheidsdienst, willen ze iets meegeven in de uitvaartkist? Kleurplaten, schrijfgerei, een kaarsenhouder om zelf te maken, verzameldoosjes, kaartspelletje enz. Tips voor (groot) ouders of begeleiders hoe daarmee om te gaan. Het TranenTasje kan per week voor 15 Euro worden gehuurd. Het werkboekje hoeft niet terug natuurlijk. Voor drie weken rekenen we 30 Euro. Daarna passen we het TranenTasje weer aan voor een volgend kind/gezin.

Als je je kind verliest…

Je baby…

Het komt aan als een mokerslag. Je baby, het kleine wonder waar je zo lang op hebt gewacht is geboren. Maar dan blijkt niet alles goed te zijn en hoe de artsen ook vechten, de baby redt het niet. De geboortekaartjes worden rouwkaartjes en zelf zijn jullie diep bedroefd. Vlak na een bevalling ben je als moeder ook lichamelijk nog niet in orde. Je kunt last hebben van de borstvoeding, en oh, die lege buik. Zo pas nog je baby erin. Je voelde het bewegen. Je praatte tegen je kindje. Je was een twee-eenheid. En nu opeens is alles weg, leeg….

De mensen om je heen proberen je te troosten en lief voor je te zijn. Maar hoe kunnen ze begrijpen wat jij voelt? Deze pijn is zo intens, sommigen voelen zich geamputeerd. Je wilt al die goedbedoelde woorden misschien helemaal niet horen. Je wilt maar een ding, en dat is je kindje terug hebben. Het verlangen doet pijn.

Je kind…..

Alle hoop is de grond ingeslagen. Je kind, een stuk van je toekomst is je ontnomen. Misschien was je kind al een poosje ziek en heb je met elkaar naar het overlijden toe geleefd. Het kan ook zijn dat je kind plotseling is overleden. Het verdriet is er niet anders of minder om. Bedenk dat je partner net zo verdrietig is als jij. Wees er voor elkaar, steun elkaar. Misschien zijn er broertjes of zusjes die opgevangen moeten worden. Zelf voel je je daartoe misschien niet in staat. Opeens moet er nu van alles gebeuren en geregeld worden. Je moet beslissingen nemen in zaken waar je eerder nooit aan hebt gedacht.

Er moet een uitvaart plaats vinden. Kies je voor een mandje, een kist, of misschien een lijkwade waarin het kindje kan worden begraven of gecremeerd? Muziek, bloemen, ballonnen? Kan er een knuffel mee in de kist? Er zijn veel mogelijkheden om afscheid te nemen van je kind en daar is aandacht en begeleiding bij nodig.

Een kinderuitvaart

Siska Caneel Uitvaartverzorging staat ervoor garant dat je op je geheel eigen manier afscheid kunt nemen van je kind. Wij hebben ervaring met baby- en kinderuitvaarten. Zelf moeder en oma kan Siska zich voorstellen hoe jullie je voelen. Als moeder van een overleden baby kan ze misschien weten waar jullie behoefte aan hebben. Ze blijft op de achtergrond maar zal adviseren wanneer dat nodig is. Ze biedt jullie de tijd om jullie keuzes te maken en afscheid te nemen van je kind. En samen met jullie zorgt ze voor een mooie uitvaart waarbij jullie zelf een rol kunnen spelen. Misschien willen jullie je kind nog een dag of een paar dagen thuis hebben, om in alle rust afscheid te kunnen nemen? Hoe betrekken we broertjes en zusjes erbij? Hoe gaan we om met eventuele klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes? Willen jullie ze betrekken bij de begrafenis of crematie? Voor het rouwproces is dat heel goed. Samen zijn, veel met elkaar praten. Een afscheid is immers het begin van het verwerken. Als deze eerste stap goed is gezet, dan kun je daar ook verder mee. Neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met Siska Caneel.

 

Scholenproject de Tranen-Tas

We willen het niet maar kunnen het niet tegenhouden. Onze kinderen komen steeds vaker met de dood in aanraking. In de privésfeer, maar ook op school. Het is goed om ze daar op voor te bereiden, met een onschuldige aanleiding, bijvoorbeeld een dood huisdier. of een dood vogeltje onder de heg. Ook daarvan kunnen kleine kinderen vreselijk overstuur raken. Kan een begrafenis of een ritueel helpen. Dit kan voor scholen en ouders een reden zijn om onze TranenTas te huren.

Vanaf  2014 verhuren wij de “TranenTas” Een tas met boekjes, kusjesdoosjes, lichtjes, knuffels en meer. Voor de begeleiders is een reader aanwezig met tips voor de (groeps) gesprekken, met kleine kindjes, grotere kinderen en tieners. Er zijn verklarende woordenlijsten en woorden worden visueel gemaakt. Wat is een rouwauto? Hoe ziet een kist eruit? Past oma daar wel in?  Een handzame tas met oneindig veel mogelijkheden. Voor informatie of reserveren kan men contact opnemen met info@caneeluitvaarten.nl.  Bellen mag ook.