Je allerlaatste Kerst?

Nadenkend over de inhoud voor deze column zie ik overal dat de kerst nadert. Lichtjes, kerstbomen, feestelijk. Maar niet iedereen is vrolijk. Soms brengt kerst nare herinneringen mee. Mijn schoonmoeder overleed ooit 1e kerstdag, en later een tante. Een kennis werd op kerstavond door een overvaller vermoord. Elke kerst zijn ze even in mijn gedachten. Een aantal jaren geleden werd ik zelf vlak voor kerst aan een levensbedreigende ziekte geopereerd. Ik weet nog hoe ik me wanhopig afvroeg of ik ooit nog wel kerst zou kunnen vieren met kinderen en kleinkinderen. Gelukkig ben ik beter geworden, en is kerst belangrijk, een familiefeest. Vandaag ben ik onderweg naar de Hospice. Daar bezoek ik een mevrouw die er misschien met kerst niet meer zal zijn. Hoe ga je daar mee om? Waar denk je aan in zo’n situatie? Er is moeilijk over te praten, en dat is begrijpelijk. De ene mens heeft er vrede mee, en zal kerst temidden van haar familie heel bewust gebruiken om afscheid te nemen. De ander is zo verdrietig, die wil liever niet weten dat het bijna kerst is. Dat lijkt me zwaar. In de Hospice doen ze er alles aan om het mooi te maken voor de bewoners. Er wordt ook een kerstdienst georganiseerd, voor de bewoners en hun familieleden, samen met personeel en alle vrijwilligers. Als ik straks aanschuif bij mijn familie zal ik dankbaar zijn dat ik dat kan en ook even aan de mensen in de hospice denken. Voor u wens ik mooie feestdagen en een goed en gezond 2014.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.