Een bloemen ode voor haar vader

De vader van de 15 jarige Inge was overleden. Haar moeder belde mij met de vraag of ik Inge zou kunnen helpen. Met de nieuwe partner van haar vader had Inge geen goede band. Haar vader had ze met haar moeder tijdens zijn ziekte regelmatig bezocht. Ook de laatste weken in de Hospice hadden ze hem geholpen met eten en konden ze nog fijne gesprekken voeren. Maar nu hij was overleden had de partner aangegeven dat er bij het regelen van de uitvaart geen plaats voor hen was.  Geen overleg, geen bemoeienis, ze waren welkom bij het afscheid. Daarmee kon Inge helemaal niets, ze was zo betrokken geweest bij zijn ziekbed, ze hield zoveel van haar vader.  Nu mocht ze niets meer, alsof ze er niet was. Haar moeder vroeg zich af of dat zomaar mag en kan. En dat zeker voor Inge, de enige dochter van de overleden man.

Daar moet ik helaas kort in zijn, de opdrachtgever voor de uitvaart bepaalt wie er betrokken worden en er bij mogen zijn. En als daar geen enkele opening is, dan moet je je er bij neerleggen. Maar misschien had ik een goede tip voor Inge. Samen met Audrey van “Floral Future” heeft Inge een prachtig kist bedekkend bloemstuk gemaakt. Inge had nog een karakteristieke tak van een boom, die zij ooit met haar vader had geplant. Dit werd de ondergrond, en samen met mooie bladeren en bloemen werd het een prachtig bloemstuk. Voor Inge werkte deze bezigheid zeer heilzaam, ze kon nog iets moois voor haar vader doen. Samen met haar moeder bracht ze het grafstuk naar het uitvaartcentrum.

Ze gaf het aan niemand af, en mocht het zelf op de uitvaartkist van haar vader neerleggen. Dat was voor Inge een heel waardevol moment. Dit kon ze haar vader meegeven. Ondertussen druppelden de eerste belangstellenden binnen voor het afscheid. Zijn dochter had geen deel aan de bijeenkomst. Maar iedereen bewonderde het bijzondere bloemstuk, en vroeg zich af welke bloemist dat had gemaakt. De uitvaartverzorger wees naar Inge en die werd overladen met complimenten. Zonder ook maar een minuut spreektijd te hebben gekregen, maakte Inge een onuitwisbare indruk op de aanwezigen. Dat prachtige bloemstuk had zijn eigen dochter voor hem gemaakt.

Floral Future organiseert workshops om samen met familie of vrienden persoonlijke bloem- en grafstukken te maken. Met de overledene in gedachten. Een heilzaam initiatief.

       

Comments are closed.