De naam van je overleden kind

Heeft u het daar soms ook zo moeilijk mee.? Als ouder van een overleden kind is het soms lastig antwoord geven wanneer men vraagt hoeveel kinderen je hebt? Het overleden kind niet mee te tellen kan voelen als verloochenen. Maar het wel zeggen vraagt om uitleg en soms onbegrip. Een foto van een overleden kind aan de muur of in de kast vraagt ook vaak om uitleg die je niet altijd wilt geven. Toen ik na het overlijden van mijn dochtertje weer bevallen was vond iemand dat ik haar foto maar weg moest halen, omdat het niet goed zou zijn voor de volgende kinderen. Die foto is er nog steeds, want zij was ook mijn kind. Maar haar naam wordt zelden of nooit genoemd. Jaren later weet bijna niemand meer dat zij ooit bestaan heeft. Ik draag haar mee in mijn hart. En ik vindt het zo fijn dat we tijdens de wereldwijde lichtjesavond namen gaan noemen van (ook lang geleden) overleden kinderen. Want zij horen er ook bij. Altijd. En door hun namen te noemen en te laten horen, weten we dat ze niet vergeten zijn, een onderdeel van ons leven blijven. Ook u en iedereen die een kind heeft verloren (het maakt niet uit wanneer) wil ik uitnodigen om op lichtjesavond 13 december om half zeven naar het Memorarium te komen en te luisteren naar alle namen van hen die wij zo liefhebben. U kunt aan mij de naam met leeftijd doorgeven via de mail of de telefoon .  Voor elk kind zullen wij om 19 uur een kaars aansteken. Voel u welkom, er is prachtige stemmige muziek, er worden gedichten voorgelezen, een Arnhems koor zal voor u zingen.  Nadien kunt u nog napraten onder het genot van een kop koffie, warme chocomelk  of een glaasje warme wijn. Juist kinderen zijn (onder begeleiding) van harte welkom.

Comments are closed.