Begeleiden thuis met Tranentasje

Je kind verliezen en kinderen begeleiden

Zie ook onze website: Kinderen-en-uitvaart.nl

1)        Als jouw baby of kind is gestorven

2)        TranenTasje om je kind in rouw te helpen te huur

3)      Schoolproject TranenTas

 

Als je je kind verliest…         

Je baby…Het komt aan als een mokerslag. Je baby, het kleine wonder waar je zo lang op hebt gewacht is ( misschien veel te vroeg) geboren. Maar dan blijkt niet alles goed te zijn en hoe de artsen ook vechten, de baby redt het niet. De geboortekaartjes worden rouwkaartjes en zelf zijn jullie diep bedroefd. Vlak na een bevalling ben je als moeder ook lichamelijk nog niet in orde. Je kunt last hebben van de borstvoeding, en oh, die lege buik. Zo pas nog je baby erin. Je voelde het bewegen. Je praatte tegen je kindje. Je was een twee-eenheid. En nu opeens is alles weg, leeg….

De mensen om je heen proberen je te troosten en lief voor je te zijn. Maar hoe kunnen ze begrijpen wat jij voelt? Deze pijn is zo intens, sommigen voelen zich geamputeerd. Je wilt al die goedbedoelde woorden misschien helemaal niet horen. Je wilt maar een ding, en dat is je kindje terug hebben. Het verlangen doet pijn.

Je kind…..

Alle hoop is de grond ingeslagen. Je kind, een stuk van je toekomst is je ontnomen. Misschien was je kind al een poosje ziek en heb je met elkaar naar het overlijden toe geleefd. Het kan ook zijn dat je kind plotseling is overleden. Het verdriet is er niet anders of minder om. Bedenk dat je partner net zo verdrietig is als jij. Wees er voor elkaar, steun elkaar. Misschien zijn er broertjes of zusjes die opgevangen moeten worden. Zelf voel je je daartoe misschien niet in staat. Opeens moet er nu van alles gebeuren en geregeld worden. Je moet beslissingen nemen in zaken waar je eerder nooit aan hebt gedacht.

Er moet een uitvaart plaats vinden. Kies je voor een mandje, een kistje, of misschien een wade waarin het kindje kan worden begraven of gecremeerd? Muziek, bloemen, ballonnen? Kan er een knuffel mee in de kist? Er zijn veel mogelijkheden om afscheid te nemen van je kind en daar is aandacht en begeleiding bij nodig. Ook voor andere gezinsleden en naasten.

 

Een kinder-uitvaart   

Delhuizen Arnhem

 

 

Siska Caneel staat ervoor garant dat je op je geheel eigen manier afscheid kunt nemen van je kind. Wij hebben ervaring met baby- en kinderuitvaarten. Zelf moeder en oma kan Siska zich voorstellen hoe jullie je voelen. Als moeder van een overleden baby kan ze misschien weten waar jullie behoefte aan hebben. Ze blijft op de achtergrond maar zal adviseren wanneer dat nodig is. Ze biedt jullie de tijd om jullie keuzes te maken en afscheid te nemen van je kind. En samen met jullie zorgt ze voor een mooie uitvaart waarbij jullie zelf een rol kunnen spelen. Misschien willen jullie je kind nog een dag of een paar dagen thuis hebben, om in alle rust afscheid te kunnen nemen? Hoe betrekken we broertjes en zusjes erbij? Hoe gaan we om met eventuele klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes? Willen jullie ze betrekken bij de begrafenis of crematie? Voor het rouwproces is dat heel goed. Samen zijn, veel met elkaar praten. Een afscheid is immers het begin van het verwerken. Als deze eerste stap goed is gezet, dan kun je daar ook verder mee. Neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met Siska Caneel.

 

Het Tranentasje voor thuis

en de TranenTas (ook voor klassen/groepen)

We willen het niet maar kunnen het niet tegenhouden. Onze kinderen komen steeds vaker met de dood in aanraking. Niet alleen grootouders overlijden, maar ook ouders, zusjes of broertjes, vrienden, klasgenoten.  Het is goed om ze daar zo mogelijk op voor te bereiden, met een onschuldige aanleiding bijvoorbeeld een dood huisdier. Ook daarvan kunnen kleine kinderen vreselijk overstuur raken. We willen ze graag helpen maar weten vaak niet hoe.  Dit kan een aanleiding zijn  om eens over de dood te praten. Voor scholen en ouders kan het een reden zijn om onze TranenTas te huren.

Sinds 2014 verhuren wij de “TranenTas” Een tas met boekjes, kusjesdoosjes, lichtjes, knuffels en meer. Voor de begeleiders is een reader aanwezig met tips voor de (groeps) gesprekken, met kleine kinderen en tieners. Er zijn verklarende woordenlijsten en woorden worden visueel gemaakt. Wat is een rouwauto? Hoe ziet een kist eruit? Past oma daar wel in?  Een handzame tas met oneindig veel mogelijkheden.