Als iemand niet in de uitvaartkist past

Een heel enkele keer gebeurt het. We komen bij een overledene en zien dat deze niet in een standaard maat uitvaartkist past. Dat is op zich niet heel erg. In de kistenfabrieken staan grotere maten kisten klaar en er kan natuurlijk ook nog een andere kist in elkaar worden getimmerd. Voor een persoon met een wat dikkere buik kunnen we nog kiezen voor een aangepast deksel. Deze ligt dan niet plat op de kist, maar loopt een beetje toe. Voor lange personen worden natuurlijk op  simpele wijze verlengde kisten gemaakt. Voor iets bredere personen kan de kist verbreed worden.

Maar het wordt moeilijker wanneer de overleden persoon een echt zwaargewicht is. Dan moet de kist niet alleen breder maar ook veel steviger gemaakt worden. Het gewicht moet getild kunnen worden, dus desnoods komen er ook extra handgrepen aan de kist. Uiteraard zorgen we ervoor dat de kist ook mooi en passend is bekleed met de door de nabestaanden gekozen stof. En soms wil de familie dat er een eigen dekbed(hoes)  of laken over hun geliefde gelegd word, en dat kan natuurlijk ook.

Zo’n (veel) grotere kist kan heel confronterend overkomen. Op de familie, maar ook op de belangstellenden. Het blijft toch een groot omhulsel. Een andere oplossing waarvoor we dan in overleg kunnen kiezen is dan ook wel eens de opbaarplank. Tijdens de opbaringen en rouwbezoeken ligt de overledene dan op een stevige plank, in een lijkwade, of ook gewoon onder het eigen dekbed. Dat staat huiselijker, persoonlijker. Voor de begrafenis of crematie kan de overledene dan alsnog in een uitvaartkist overgelegd worden. Wij zorgen er uiteraard voor dat dit alles respectvol verzorgd en geregeld wordt. Het zal in de toekomst vaker gebeuren, niet alleen worden de mensen langer, maar de veranderde eet en drinkculturen zorgen er ook voor dat mensen breder en zwaarder worden. En ook daarmee blijft de uitvaartbranche in beweging.

Tags: , ,

Comments are closed.