Als een jongere overlijdt

Altijd moeilijk, het overlijden van een kind. Ook al wisten ze dat het kind niet oud zou worden, al was het ziek, voor ouders is het niet te geloven. Deze keer werd ik gevraagd te helpen bij de uitvaart van een jonge tiener. Hij was al een tijdje ziek en het gezin was vol verdiet naar dit moment toegegroeid. Een ouder broertje stond vol boos ongeloof naast het bed. “Dit mag niet, dit kan niet, we wilden nog zoveel doe”. Een andere jongen zat beduusd aan het voeteneind. “Hij is mijn vriend en ik kwam hem voorlezen. Ik was een beetje laat en nu kan dat niet meer” snikte hij. Samen met de ouders, oma en die twee jongens hebben we de uitvaart vorm gegeven.

Sam, de overleden jongen, werd thuis opgebaard in een mooie kist onder zijn Turtle dekbed, Op een tafeltje naast hem lagen zijn stripboeken, Turtle poppen en zijn dagboekschrift. Klasgenoten en vrienden kwamen om hem nog een keer te zien en afscheid te nemen, Ze schreven allemaal wat in het schrift van Sam. Sommigen kwamen met een ouder, anderen samen of alleen. Ik was er ook en sprak met enkelen van hen. Wat is het erg om op zo jonge leeftijd een vriendje te verliezen. Een enkeling kon zijn tranen niet ophouden, en dat hoeft ook niet. Verdriet is ook huilen, en dat mag.

Op de dag van de begrafenis was er eerst een afscheidsdienst in de sportzaal bij de school. Er werden gedichten en brieven voorgelezen. De broer las een verslag uit het dagboek van Sam voor. Het schoolkoor zong een liedje. We liepen naar de begraafplaats, en ieder had een zonnebloem in zijn hand. De kist zakte een klein stukje in het graf en de vader bedankte alle kinderen en volwassen voor hun aanwezigheid en zoveel steun. De broer gooide de Turtlepoppen tussen de bloemen op de kist, de vriend een stripboek. Daarna mocht iedereen de bloem op of naast. De kist leggen. In de sportzaal werd nog een uurtje nagepraat. De jongeren zochten steun bij elkaar. Voor de school is er een Tranentas project om deze kinderen nog een poosje te begeleiden met hun verdriet en boosheid. Het lijkt ook zo oneerlijk als een kind overlijdt.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.